Napíš si svoj názor

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kyberšikana je novodobý ničiteľ psychického a fyzického zdravia

Dlhé hodiny strávané na sociálnych sieťach mnohým prinášajú často nepríjemné zážitky. Každý z nás už počul o šikane, ktorá sa šíri prostredníctvom socilánych sietí. Čo to však kyberšikana je?
Sociálne siete sa šikanovaním dostali do extrému. Pred vyspelými technológiami sa deti a dospievajúci trápili školskými šikanami. Dnes sú terčom násilníkov cez internet. Väčšina ľudí podstúpi v živote nejakú formu šikanovania. Kyberšikana sa týka zneužívania informačných technológií s úmyslom obťažovať ostatných. Neznamená to len hackovanie niekoho profil alebo vystupovanie za niekoho iného. Zahŕňa to aj uverejňovanie negatívnych komentárov alebo šírenie klebiet, manipuláciu, zastrašovanie, vyhrážanie sa alebo ponižovanie iného jednotlivca ba aj obťažovanie a hanobenie akejkoľvek osoby. Keďže v tejto dobe je už snáď každí na sociálnych sieťach, je veľmi ľahké zneužiť informácie. Inými slovami, kyberšikana sa stala v súčasnosti veľmi bežnou záležitosťou. Tieto nepriateľské činy môžu veľmi ľahko poškodiť a ovplyvniť psychiku danej šikanovanej osoby. Je známe, že veľa ľudí trpí depresiou po kybernetickom šikanovaní a okrem toho sa oddávajú sebapoškodzovaniu. Kyberšikana je mnohostrannou záležitosťou ale zámer tejto činnosti je vždy rovnaký - zraniť ľudí a ublížiť im. Obete tiež strácajú vnútorný mier. Všetko na sociálnych sieťach sa šíri ako požiar. Existuje niekoľko spôsobov, ako bojovať proti mediálnemu šikanovaniu a preto jej netreba podľahnúť a začať s tým niečo robiť. Je však na vine sociálna sieť? Alebo nedostatok problému monitoruje rodič? Je pravda, že adolescenti majú často príliš veľkú technologickú nezávislosť. Domnievam sa, že rodičia by si mali overovať, aké webové stránky ich deti navštevujú a čo zverejňujú.

Kyberšikana | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014